Noor Teenindaja 2012 – eriauhinnad Reene Sammperele

Tallinn FoodFest 2012 raames Eesti Kelnerite ja Ettekandjate Liidu (EKET), SA Innove ja Profexpo OÜ poolt korraldataval võistlusel „Noor Teenindaja 2012“ osales kokku 17 õpilast üle Eesti. Tartu Kutsehariduskeskust olid sellel aastal esindamas toitlustusteeninduse (TTe11) eriala õpilane Aivar Voronov ja kelneri (KE212) eriala õpilane Reene Sammpere. Aivar sai jõukatsumisest väärt võistluskogemuse aga Reene pärjati oma teadmiste ja oskuste eest lausa kahe eriauhinnaga.

Kokku kestis võistlus 2 päeva, mil esimesel päeval tuli sooritada 20 küsimusega teooriatest, voltida 5 minuti jooksul 10 salvrätikut 5 erinevas stiilis, valada kuude 35 cl veinipokaali aja peale veini, lugeda kahe erineva veinipudeli etiketti ja need kohtunikele lahti seletada ning valmistada kahele kliendile  aperitiivsed alkoholivabad kokteilid, mille komponendid saab nn pimekorvist. Teisel päeval tuli noortel teenindajatel oma oskused proovile panna abilaua linutamises, laua katmises, kliendi teenindamises ja töövahendite tundmises.

Teine päev tõigi Reenele eriauhinnad. Parima töövahendite tundjana pidi Reene teadma ja eristama 20 töövahendit, millest peaaegu 80% moodustasid erinevad klaasid ja pokaalid.  Lisaks tunnustati meie kelneriõpilast erandkorras välja antud eriauhinnaga parima alkoholivaba aperitiivkokteili valmistamise eest. Kurgisiirup, greibisiirup, apelsinimahl, jõhvikamahl ja greibimahl olid komponendid, mis Reenele kokteili valmistamiseks anti. Lisanditeks valis Reene sidruni ja mündilehed. Kokteili valmistamiseks oli aega 15 minutit, mille käigus tegi  meie õpilane kokteili kahest erinevast siirupist ja apelsinimahlast. Kuna tulemus tundus noorele kelnerile liialt magus, asendas ta lõpptulemuses apelsinimahla greibimahlaga. Tippkelneritest ja erialaprofessionaalidest koosneva kohtunike kogu sõnul oli tehtud jook antud võistluste konteksti arvestades ainulaadne nii maitselt kui välimuselt ning varasemalt pole keegi kihilise kokteiliga välja tulnud. Reene kokteilist poole punkti võrra parem esikoha aperitiivkokteil ja selle valmistaja hinnati oskuslikumaks töötehnika ja kokteili kaunistamise poolest.

Aivar Voronovi ja Reene Sammpere juhendajateks ettevalmistumisel võistlusteks olid kutseõpetaja Ülle Kruuda ja joogiõpetuse õpetaja Vello Kalamees. Lisaks aitas nõu ja jõuga kaasa Tartu KHK endine vilistlane ja „Noor Teenindaja 2005“ võitja Siim Koovit, kes on ühtlasi tänaste võistluste korralduskomitee liige. Ülle Kruuda sõnul oli võistlus „Noor Teenindaja 2012“ päris raske. Näiteks kala võrdne portsjoneerimine ja sarnane serveerimine kahele kliendile on väheste kogemustega õpilastele üpris keerukas ning mis puutub alkoholivabade aperitiivkokteilide valmistamisse, siis ka nende tegemist on kooli tingimustes raske õpetada, kuna kokteilide suurtes kogustes sisse ostmine ei ole otstarbekas. Õpilaste juhendajad ütlevad, et ega kõrge tulemus võistlustel pole ainsana väärtuslik ja kiidavad meie noori juba osalemisjulguse eest.

Võistluse korraldamist rahastab Euroopa Sotsiaalfond kelneri ja ettekandja eriala arendamiseks ja edasi viimiseks, et demonstreerida oma kutseoskusi ja saada võistluskogemusi.

 

Lisainfo:

www.innove.ee

www.kelner.ee

www.profexpo.ee

Avaldatud: 02.11.2012

  • Esmaspäevast algab uute õpilaste kevadvastuvõtt

    Loe edasi »

  • Tartlased tõid kokakunsti võistlustelt koju kaks hõbemedalit

    Loe edasi »

  • GOOD FRANCE toob kutsehariduskeskuse õpperestorani Prantsuse road

    Loe edasi »

  • Narva õpilased keelekümblevad Tartus

    Loe edasi »

  • Selgusid “Aasta Tegija 2018” võistluste võitjad

    Loe edasi »

fraktal